Ons verhaal

Ons verhaal
Photo credits: Shakesbeard Photography

Onderstaand verhaal is origineel in het Engels opgesteld voor de volgers van Shakesbeard Photography, die een paar prachtige foto’s van de reis die mijn partner en ik met Fritz hebben gemaakt in 2018. De Engelse versie vind je hier.

Een getrouwd koppel, al 21 jaar samen, met een huis, een hond (tot voor kort) en twee prima banen, besluit hun ruime huis in Haarlem te verkopen en samen op reis te gaan in een oude hippie camperbus en te leven op 5 m2. Dat klinkt als het basis verhaal voor de tv-serie ‘ik vertrek’ of een retro hippie-verhaal – een verhaal wat weer razend populair blijkt in dit decennium.

Maar wij (Tim and Gitta) maken deze reis niet omdat rondreizen in een oud busje (#vanlife) opeens weer hip is.

Fritz, onze 22 jaar oude camperbus, geeft ons de vrijheid om een nieuw, onbekend pad te vinden. De bestemming weten we niet. We hadden beiden verschillende redenen om dit avontuur te starten in april 2018, maar ons gezamenlijke doel is een totaal ander leven te leven dan wat we kenden – en daarmee onszelf de ruimte, tijd en nieuwe ervaringen te geven om uit te vinden wat ons nieuwe pad zou kunnen zijn. Samen en alleen.

We wisten één ding zeker: we wilden niet langer ons oude leven leven omdat dat toevallig was wat van ons verwacht werd, of makkelijk, of gewoon lui… Nee, we willen beiden niet op ons sterfbed zeggen: ‘Had ik maar…’.

Het is zo makkelijk het pad te volgen dat iedereen lijkt te gaan: studeren, een baan, een betere baan, een hypotheek, een nog betere baan maar ook met nog meer stress, een leven dat voortkabbelt. Daar is niets mis mee, maar wij besloten op dat moment dat dat niet langer was wat we wilden en gingen op een reis zonder bestemming voor minstens een half jaar. We blijven in Europa, omdat we met onze camperbus weg wilden en ons eigen continent wilden ontdekken. Er is zoveel moois al zo vlakbij.

Na een burnout, twijfels en een redelijk impulsieve aankoop van een oude omgebouwde Fiat Ducato bus besloot Gitta in de zomer van 2017 om een aantal maanden in de bus – die we Fritz doopten- te gaan leven en werken, om zo een duurzamer, vrijer en flexibeler leven te ervaren.

Gitta kwam terug naar het huis in Haarlem in september, maar al na een maand voelde ze zich rusteloos en weer vastgelopen in haar zoektocht naar wat ze wilde doen in haar werkende leven.

Tim wilde niet mee in dit avontuur in 2017 en bleef in het huis in Haarlem, waar hij met plezier elke dag naar zijn werk ging. Aan het eind van zomer 2017 echter, veranderde hij van gedachten. Hij zocht naar nieuwe paden en doelen in zijn leven en door onderweg te zijn en alle zekerheden achter zich te laten, wilde hij zichzelf losmaken van alle aannames en vooroordelen die hij had over zijn leven.

Gelukkig vonden we een manier om onze eigen behoeften en wensen samen te brengen en het plan was geboren: een Fritz-peditie, reis zonder bestemming, Fritz on the road.

We zijn op het moment van schrijven (mei 2018) 6 weken op pad en al een flink eind op weg om ons echt bevrijd te voelen van alles wat ons in en aan ons oude leven verbond. Natuurlijk moeten we af en toe wat administratie doen en (willen we) vrienden en familie op de hoogte houden waar we zijn en  hoe het met ons gaat, maar elke dag hebben we allerlei keuzes en beslissingen te maken die alleen zijn ingegeven door wat we écht willen of nodig hebben, of door onze stemming.

We verwachten zo min mogelijk van deze reis en proberen (bijna) geen plannen te maken. In de tussentijd proberen we dichtbij onze gevoelens en stemmingen te blijven, en ons ervan bewust te zijn dat we blijven communiceren met elkaar zodat we samen kunnen blijven reizen. Want alleen reizen is heerlijk, maar samen op ontdekkingstocht zijn met degene van wie je houdt, is nog veel fijner.

Volg ons avontuur (de ‘Fritz-peditie’) en onze route, meningsverschillen en twijfels 🙂 op facebook.com/frisenzo (tweetalig), instagram @gbartling (Engels) of hier op dit blog (Nederlands).