Ik blogde al eerder over insta(gram) jaloezie. Die al te mooie plaatjes op Instagram (en facebook, en Pinterest) die maken dat je stikjaloers wordt op de maker van die foto en hun leven. Volledig ongefundeerd natuurlijk, want iedereen die een camperbusje heeft, weet dat het dagelijks bestaan er vaak toch echt iets minder rooskleurig uitziet.

 

Er zijn praktische donderwolkjes aan die ogenschijnlijk strakblauwe hemel (daarover later meer), maar ik heb door de afgelopen maanden in Fritz te leven ook een ander inzicht gekregen.

Leven alsof elke dag vakantie is, zoals sommige camperbloggers dat lijken te doen, is heel ‘leeg’ voor mij. Want kun jij tot in lengte van maanden of jaren prima de dag doorkomen met lezen, surfen, eten, drinken, hangen, of andere hobby’s?

Ik niet.

Ik ga me vervelen. Hoe graag ik ook lees en wandel (en soms fiets) door ons mooie land. Ik ben toch nog niet gepensioneerd?! Ik wil iets bijdragen aan deze wereld, van nut zijn, mijn energie, kennis, expertise, handen en hoofd inzetten voor een groter doel. Hoe fijn het ook is van dag tot dag te leven, ik vind het ook prettig als ik ergens aan kan werken.

Dat zie je zelden op die mooie Insta-plaatjes: mensen die werken. Werken zij dan helemaal niet…?

 

Om je heen is er structuur en ritme; de maatschappij is ingericht op openingstijden, werktijden, schooltijden. Ook al hoef je daaraan grotendeels niet mee te doen omdat jij vrij kan leven, je moet er toch een beetje in mee. En dat is denk ik ook goed, een mens heeft nu eenmaal een beetje structuur nodig. Ikzelf wilde juist ook graag mee in het ritme van een normale dag zoals die om me heen verloopt, omdat ik geen vakantie wilde vieren maar ‘normaal’ wilde leven in de camper. Daar hoort werk ook bij.

 

En dan is er dit nog: ook al heb je spaargeld, of leef je maar tijdelijk in een camper (om wat voor reden dan ook), je hebt ook gewoon geld nodig. Ook om te (over)leven in een camper.

Je kunt denken: wij zien op social media alleen de feestjes, de vakanties, de leuke dagen van die happy campers. Niet die momenten dat ze boodschappen doen en de pinpas ‘onvoldoende saldo’ roept. Of dat ze opeens op zoek moeten naar wifi omdat ze naar een skype-call moeten met een opdrachtgever. Die dag dat de golven fantastisch zijn maar ze achter die laptop aan die opdracht moeten werken omdat de deadline nadert. Er zijn maar weinig mensen die kunnen leven van hun succesvolle social media accounts, dus als je wilt kunnen blijven leven zoals wij op jouw instagram account zien, zul je werk moeten hebben of zoeken om geld mee te verdienen waarmee je kunt (over)leven. En hoe combineer je dat dan met dat sprookjesachtige ideaalleven van een #vanlifer?

 

Ik ben er nog niet uit, en heb ook nog geen account of blogger gevonden die dat wel laat zien.

Is dat omdat we dat niet durven te laten zien, of omdat het niet interessant zou zijn om te laten zien?

Ik ben, zoals inmiddels wel duidelijk is, een voorstander van het laten zien van het échte(camper)leven. Waarin je kunt delen wat er fijn en mooi en goed aan is, maar ook het tegengeluid geeft.

 

Ik ga er hier en nu mee verder.