Wegens een verjaardagsfeest in Amsterdam, moet ik voor het hemelvaartweekend weer in het Haarlemse zijn. Bovendien wil manlief mee met Fritz, voor het lange -vrije- weekend en willen we niet met twee auto’s afspreken.

Dus vanuit de camping waar mijn ouders verblijven in Mantinge (Drenthe) rijd ik naar de oprit van een kennis in Zwolle, waar ik de nacht mag doorbrengen. Henk heeft een heel goede baan gehad en coacht en adviseert nu bedrijven en mensen, vaak al wandelend. We volgen elkaar al een tijdje op verschillende sociale media en hij is zelfs een keer naar Haarlem gekomen om te luisteren, door Haarlem te wandelen en me over mijn reïntegratie te adviseren toen ik herstellende was van mijn burn-out. Via Whatsapp liet hij me in Drenthe al weten dat hij de oprit vrijmaakt als ik richting Zwolle kom. Dus schuif ik voor het avondeten weer aan bij een heerlijk gezin, in de achtertuin van Henk.

Na het avondeten neemt hij Saartje en mij mee op een wandeling door Het Engelse Werk, een prachtig (aangelegd) park tussen zijn huis en de IJssel in. Vol trots vertelt hij over de vogels, vlinders en schildpadden (!) die hij daar al op een van zijn vele wandelingen heeft gespot. Na het spotten van een ijsvogelpaartje komen we net op tijd bij de rivier aan om de niet al te aanwezige zon te zien zakken achter de brug over de IJssel en de silhouetten van te grazende paarden te bewonderen. Wat een plek! Ik kan me goed voorstellen dat je hier lopend en mijmerend tot de beste inzichten komt.

 

Tip: ik noteer locaties en de datum waarop ik daar ben geweest plus alle tips die ik krijg in een (Google) spreadsheet. Hierin kan ik later alles terugzoeken op basis van bv. de naam van de gastheer of –vrouw, datum, de plaats of provincie. Handig voor mensen zoals ik die een belabberd geheugen hebben, soms wat vooruit willen plannen én leuk om later terug te kijken of andere leuke dingen zoals een routekaart te maken.

Ook Evernote is een goede vriend; een applicatie op je telefoon en laptop waarin je digitale ‘notitieboeken’ kunt maken en waarin je snel kunt organiseren, zoeken, opslaan en bijwerken. Twee apps die ik momenteel veel gebruik.

Zwolse fietsendrager

Mijn oproep voor een betaalbare fietsendrager achterop Fritz –na 5 keer me beurse schenen getild te hebben en bandensporen uit de bus te poetsen besloot ik toch maar dat ik mijn fiets achterop de bus wilde hebben- had behalve wat tips voor een bepaalde soort drager niets concreets opgeleverd. Ik besluit dus om Zwolle in te gaan om wat werk te doen op een terras en live onderzoek te doen naar fietsendragers bij de lokale middenstand. Saar mag in de tuin van de gastheer blijven zodat ik wat minder op de tijd hoef te letten. Mijn electrische stoere fiets blijkt toch echt een speciale drager nodig te hebben, als ik tenminste niet het risico wil lopen dat ie er op de snelweg (half) afvalt. Hij is toch wel gauw 20 of 25 kilo en zo’n goedkope simpele schaardrager is daar volgens de Zwolse fietsenhandels niet stevig genoeg voor. ‘En dat zou toch wel verschrikkelijk zonde zijn van die mooie fiets, mevrouw!’ Eind van de middag rij ik dus uit Zwolle weg met een toch nog dure fietsendrager én de belofte gauw weer langs te komen – de gastheer zwaait me uit en zegt me toe de oprit zó weer voor me vrij te maken :-).

 

Witte campers

Ik heb nog een nacht tot ik thuis moet zijn, dus ik zoek een camperplek tussen Zwolle en Haarlem in en vind via een speciale camperplaats-app een gratis plek in Huizen, vlakbij de haven. Als ik daar aankom, staat het ‘camperlaantje’ aan het begin van het natuurgebied hutje-mutje–vol met van die witte traditionele campers. Hoewel ik me misschien heus wel ergens tussen kan wringen, wil ik dat niet en wijk uit naar het parkeerterrein ernaast – ik kijk alsnog uit op groen én op de rij met campers, maar heb alle ruimte. Ik voel me niet thuis tussen de witte campers waar vooral 60-plussers in verblijven die een antenneschotel op het dak hebben en allemaal dezelfde campingstoelen en –tafels buiten zetten. Heerlijk dat ze dat kunnen en willen doen, maar mijn stoere Fritz past daar niet bij!

 

 

Tip: je hebt speciale camperplekken in Europa die goedkoop of gratis zijn, soms met voorzieningen en soms zonder. Deze kun je opzoeken via apps als Camperplaats en Park4night – en als je er zelf een hebt gevonden, kun je die soms ook toevoegen/indienen.

 

Naarder Eng

Ik sta bij een fantastisch mooi en uitgebreid natuurgebied, kom ik bij de avondronde met Saartje achter. En een waar honden vrij rondlopen – ook al mag dat misschien officieel niet: iedereen doet het. Behalve in broedgebied natuurlijk maar daar mogen wij ook zelf niet komen.

 

 

Ik loop na het avondeten langs het uiterste wandelpad langs de rietkraag van het Gooimeer en bevestig mezelf weer hoe mooi Nederland is. Ik loop de zonsondergang tegemoet – dit keer een redelijk heldere – en voel me rijk, gelukkig en rustig. Ondanks mijn avontuur eerder op de avond <link naar blog over Fietsendrager met>.

Na het ontbijt de volgende ochtend ga ik meteen weer met Saar lopen, nu het nog niet zo warm is. Ik wil de rest van het natuurgebied wel eens zien en trek de wandelschoenen aan. Ik loop door loof- en naaldbos, langs akkers met jonge sparren en andere gewassen en een uitkijkpunt over het Gooimeer. Ik leer onderweg via bordjes van natuurbeheer over de Naarder Eng, het gebied waar ik loop. Helaas onthou ik zelden de informatie die daarop staat, maar op dat moment was het erg interessant ;-). Een mede-wandelaar vertelt me dat je helemaal kan doorlopen tot aan Naarden en ik neem me voor dat te doen als ik hier weer terugkom – of de route vanuit Naarden te lopen, dus de andere kant op. Leuk! Ik maak een mentale én digitale notitie.

Hondezorgen

Natuurlijk neem ik twee keer de verkeerde afslag –ondanks mijn redelijke richtingsgevoel- en zijn we langer weg dan gepland, dus Saar kan ik bij terugkomst opvegen. Het arme beestje gaat echt erg rap achteruit. Hoewel ze het nog steeds erg naar haar zin lijkt te hebben met mij op avontuur, is ze al snel moe, futloos en een beetje incontinent. Helaas helpen de pillen daartegen niet genoeg en ze lijkt zich wel te schamen dat ze soms een beetje plas laat lopen. Gelukkig is het mooi weer en zijn we vooral veel buiten, waar het niet zoveel uitmaakt. Maar ze likt vaak aan haar billen en poten en loopt vaker dan anders met haar staart tussen de poten. Ze wijkt echter niet van mijn zijde en vindt het super dat ze steeds mee mag overal naartoe. Alleen achterop de fiets zitten (dat wiebelt, baas!) en het rijden in Fritz (ik zie zo niks, baas!) vindt ze maar niks.

Ik bedenk me maar steeds, dat als dit haar laatste weken of maanden zijn, het voor haar waarschijnlijk dan toch heerlijke laatste weken zijn, dichtbij de baas. Ik hou haar goed in de gaten zodat ik kan ingrijpen als dat ophoudt…